Oro, ångest, panik

Hjälp med

Symptom på ångest.

Du måste inte ha alla dessa symptom.

Oroskänsla

Svettas/fryser

Yrsel

Stark rädsla

Snabb andning

Dödsskräck

Behov att kissa ofta Diarré/förstoppning

Illamående

Stela muskler

Svårt att fokusera

Tryck över bröstet

Hjärtklappning

Hjärtat slår dubbelslag

Adrenalinpåslag

Huvudvärk

Avtrubbad

Torr i munnen

Stel i ansiktet

Stickningar

Klump i halsen

Vill fly

Overklighetskänsla

Känsla av att bli tokig

Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net

Det går att komma tillrätta med ångest .


De flesta som söker till Inner Image har ångest och av dem är de flesta nu helt besvärsfria medan andra känner stor lindring.


Både hypnos och BWRT är bra, riktigt bra, mot oro, ångest och panik

eftersom din hjärna lär sig bättre sätt att reagera.


Och med dig får du några riktigt effektiva knep att ta till innan läget är helt stabilt.

All terapi handlar om

förändring

Du förändrar snabbare under hypnos!

Hur vet jag att jag har ångest?

Från oro till panik.

Ångest existerar i olika grader, allt från en känsla av oro till en uttalad panikångestattack. Symptomen stegras från att ha "fjärilar i magen" där du kan fungera som vanligt, till en tryckande smärta över bröstet och en känsla av att du håller på att dö eller blir tokig och vet inte vart du ska ta vägen. I det läget kan du inte fungera normalt men attacken klingar av efter några minuter och du dör inte!

Se symptom i vänstra kolumnen.


Efter en panikattack kan man bli rädd för att få en ny attack. Det i sig faktiskt kan utlösa en. Den hemska känslan av att förlora kontrollen eller att man tror att man håller på att bli tokig är så skrämmande att man kan få ångest för att få ångest. Det kallas förväntansångest. Den går att bryta!


När bör jag söka hjälp?

När ångest blir en begränsande faktor i ditt liv tex genom att du börjar undvika vissa saker/platser/miljöer är det hög tid att söka hjälp.

Ibland vet man vad som triggar igång ångesten och ibland inte. Här kan vi spåra orsakerna och lära hjärnan att reagera på ett lämpligare

sätt än att starta upp ångestreaktionen, som är en överlevnadsinstinkt (kamp- och flyktreaktionen).


Vilken hjälp kan du få här?

Vi börjar med att samtala för att kartlägga din ångest i stort. Du får några konkreta verktyg att hjälpa dig själv med mellan sessionerna. Hur vi går vidare anpassas till dina besvär och din personlighet.

Det kan innebära att vi genom hypnonanlys kommer fram till orsaken till dina besvär och förändrar de omedvetna reaktionerna till dessa.


Det kan också innebära att jag använder den nya och supereffektiva och snabba tekniken BWRT (Brain Working Recursive Therapy) som Inner Image är först i Sverige med!  Ingen hypnos vid denna metod  och oftast behöver du heller inte avslöja orsakerna till ångesten så länge som du har ett känslominne av dem.


Oavsett vilken metod som används så neutraliserar vi orsaker till ångest, lär hjärnan andra sätt att reagera på och vi skapar framtida minnen av de tidigare utlösande situationerna men med önskad reaktion i stället.

Oro och GAD


Oro är naturligt och nödvändigt.

Oro är naturligt och kan vara en livräddare. Du bör vara orolig och känna ångest om din partner dricker tre flaskor vin och påstår att han/hon kan köra hem, men en del människor kan ha ångest utan att veta varför. De bär på en generell ångest-känsla, GAD (General Anxiety Disorder, generaliserat ångestsyndrom). 

Kroppen går med en konstant förhöjt grundspänning. Den gör att man känner sig lättirriterad, rastlös och trött och har ofta svårt att sova. Vanligt är också ett ältande av tankar.


Diagnosen GAD får du av läkare.

Att känna oro, ångest eller bli ledsen och trött av motgångar och påfrestningar är helt naturligt och något vi alla råkar ut för.

Det innebär inte att man lider av generaliserat ångestsyndrom.

För att få diagnosen GAD ska man ha långvariga besvär där man har svårt att fungera i sitt arbete och/eller socialt.


Men "tänk om ..."

En person med GAD säger ofta "men tänk om ..." och målar upp ett scenario med negativ utgång som man sedan får ångest av.  Detta är att missbruka fantasin.


Fantasi är information på gott och ont.

Eftersom det sägs att hjärnan inte kan skilja på fantasi och verklighet uppfattas fantasi som information som den jämför tidigare liknande registrerad information mot och agerar på samma sätt som tidigare. I det här fallet genom att starta upp en ångestreaktion (överlevnadsinstinkt).


Den goda nyheten är att fantasi är en väg ur ångest!

Vi kan genom fantasins hjälp skapa önskade reaktioner och när det görs i hypnos är det extra kraftfullt.

Panik!


En panikångestattack är den starkaste ångestreaktion man kan ha.

Här kommer ångesten som en blixt från klar himmel.

Första gången en person får en panikångestattack förstår man oftast inte vad det är som händer.

Man tror vanligtvis att man får en hjärtattack eller håller på att dö. Därför söker man läkare för något fysiskt fel. Läkaren hittar inga fel och vid det laget har attacken klingat ut . Eventuellt får du en lugnande tablett och allt känns bättre. Det var ju inga fysiska fel på dig ... men varför hände det där då? Har läkaren missat något?  Nejdå, säkert inte! Du upplevde din första panikångestattack. Och förhoppningsvis din sista.


Vad hände i ditt liv innan din första attack?

Vanligt är att man perioden innan den första attacken varit stressad och överbelastad eller att livet tagit en plötslig

och oväntad vändning.

 

Panikattacken dyker ofta upp en tid efter en ansträngd period, när man börjar slappna av igen.

 

Exempel på ansträngande händelser är:

Överarbetad, överbelastad en längre tid

Sjukdom eller diagnos –egen eller nära anhörigs

Dödsfall inom familjen eller en nära vän

Skilsmässa

Barnfödsel

Olycksfall, trauma

KLIENTER BERÄTTAR:

En manlig klient med dagliga panikattacker berättar: -Det där knepet du lärde mig har stoppat flera panikattacker redan (efter Session 1).

När sedan vi spårat och löst upp orsaken (som låg över 20 år bakåt i tid) försvann både ångest och panikångest till 100%.


En annan klient: -Konstigt, men ångestattacken liksom gled undan och försvann.


-Du fattar inte Eva, men det här är helt fantastiskt. Jag har inte haft ångest alls på flera veckor nu. Du har förändrat hela mitt liv.


-Jag har haft noll (0) ångest sedan vi sågs för två veckor sedan! Hur skönt som helst.